Tangkap terus – PDRM guna ANPR untuk kesan pesalah trafik

14519811_1268303546534476_3878716914290589665_nKUCHING: Polis akan mula menggunakan alat ‘Automated Number Plate Recognition’ (ANPR) untuk mengesan kenderaan yang memiliki saman tertunggak, waran tangkap dan kenderaan curi dalam masa terdekat.

Demikian menurut Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mazlan Mansor yang turut memberitahu alat tersebut telah dibekalkan kepada Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) pada awal September lepas.

 

“JSPT dibekalkan satu alat ANPR pada awal September dan akan mula digunakan dalam tempoh terdekat ini untuk mengesan kenderaan yang mempunyai saman tertunggak, waran tangkap dan kenderaan curi.

“Bagi mana-mana pesalah trafik yang mempunyai waran tangkap dan berjaya dikesan alat ini, maka kita akan tangkap terus untuk tindakan selanjutnya.

“Justeru, sesiapa yang mempunyai saman tertunggak dinasihat segera menyelesaikan bayaran kerana tidak ada ruang untuk mereka lari daripada membayar kompaun sebaik sahaja alat ini digunakan,” kata Mazlan kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan Pesuruhjaya Polis Sarawak di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini semalam.

Tambahnya, alat tersebut akan dipasang di beberapa lokasi terpilih, selain turut dibawa secara ‘mobile’ oleh anggota trafik.

“Alat ini boleh dipasang di mana-mana lokasi, selain juga boleh dipasang di kenderaan polis dan jika ada pesalah trafik yang mempunyai waran tangkap dikesan, maka akan terus ditangkap serta-merta,” katanya.

Menurutnya, sehingga 4 Oktober sahaja, sebanyak 188,294 keping saman telah dikeluarkan kepada pengguna jalan raya yang melanggar peraturan dan undang-undang yang ditetapkan.

Sementara itu, beliau mengeluarkan amaran tegas kepada semua pihak agar berwaspada terhadap aktiviti pengedaran dadah yang dilihat semakin membimbangkan pada masa kini.

“Untuk makluman, seramai 13 lelaki dan seorang wanita berusia 19 hingga 46 tahun ditahan di bawah Seskyen 39(b)Akta Dadah Berbahaya pada tahun ini dan merampas 2,346.56 gram syabu dianggarkan bernilai RM657,000 dan 2,726.19 gram ganja dianggarkan bernilai RM54,000.

“Kepada sesiapa yang hendak sangat berkecimpung dengan aktiviti (pengedaran dadah) ini, sila lupakan niat tersebut kerana kita amat memandang serius mengenai perkara ini,” katanya.

Hadir sama pada perhimpunan semalam ialah Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Dato’ Abd. Aziz Yusof dan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Dato’ Dev Kumar.

Sumber:Utusan Borneo

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.