‘Perangai tak macam hero’

KUALA TERENGGANU – “Nama awak Wira tapi perangai tak macam hero. Awak rasa hero lawan dengan apa? Hero lawannya penyangak.

Wira dibawa ke Mahkamah Sesyen, semalam.

Wira dibawa ke Mahkamah Sesyen, semalam.

Saya harap awak boleh berubah,” seloroh Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin yang menggamatkan seketika suasana galeri awam Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.

Gurauan spontan Zainal Abidin itu ketika penghakimannya terhadap tertuduh, Wira Sulaiman, 28, sebelum menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun dan tiga sebatan selepas Wira mengaku bersalah melakukan rompakan bersenjata, 6 Mac lalu.

Wira yang beralamat di Jalan Sekolah Kebangsaan Chendering, di sini, mengaku bersalah melakukan rompakan bersenjata ke atas sebuah kedai runcit Dania Mart di Chendering, milik Siti Norasikin Abdullah, 22, pada 6 Mac lalu, kira-kira jam 2 petang.

Dalam kejadian itu, Wira turut mengaku merompak seutas rantai leher dan seutas gelang tangan serta sejumlah wang milik mangsa.
Semasa melakukan rompakan berkenaan, Wira mengaku menggunakan senjata yang boleh mendatangkan maut iaitu sebilah pisau.

Dia mengaku bersalah di bawah Seksyen 392 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 397 Kanun Keseksaan kerana melakukan rompakan bersenjata.

Pendakwaan berkenaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Masriwani Mahmud @ Mamat.
Manakala Wira tidak diwakili peguam.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.