Pembantu penyelidik MPOB dituduh beri rasuah RM60,000

Seorang pembantu penyelidik di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah hari ini terhadap pertuduhan menawar dan memberi suapan wang tunai RM60,000 tiga tahun lepas. - Foto Bernama

Seorang pembantu penyelidik di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah hari ini terhadap pertuduhan menawar dan memberi suapan wang tunai RM60,000 tiga tahun lepas. – Foto Bernama

SEREMBAN – Seorang pembantu penyelidik di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah di sini, hari ini terhadap pertuduhan menawar dan memberi suapan wang tunai RM60,000, tiga tahun lepas.

Mohd Azhar Mohd Arif, 50, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Fathiyah Idris.

Bagi pertuduhan pertama, Mohd Azhar didakwa menawarkan suapan wang tunai RM50,000 kepada seorang penguasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai dorongan untuk menutup dan menyelesaikan siasatan ke atas dirinya yang berkaitan dengan pengesahan palsu dalam Borang Pemeriksaan Kebun MPOB dan penyelewengan Skim Tanaman Semula Sawit di Felda Raja Alias, Jempol.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Hotel The Royale Bintang Resort & Spa, Seremban di antara 29 Mei 2013 dan 19 Jun 2013.

Bagi pertuduhan kedua pula, Mohd Azhar didakwa memberi suapan wang tunai RM10,000 kepada penguasa itu bagi tujuan sama di tempat sama pada 4.15 petang, 19 Jun 2013.

Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda dari nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, SPRM Nurdiyanah Mohd Nawawi mencadangkan mahkamah menetapkan wang jaminan sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan.

Bagaimanapun, Mohd Azhar yang diwakili peguam Eddin Syazlee Shith memohon wang jaminan minimum dikenakan kerana perlu menanggung isteri dan seorang anak, selain tidak mampu membayar wang jaminan yang tinggi.

Hakim Fathiyah kemudian menetapkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua pertuduhan dan menetapkan 22 Julai ini bagi sebutan semula kes. – Bernama

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.