Mukhriz mulakan tugas sebagai Menteri Besar

ALOR SETAR – Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir hari ini memulakan tugas baharunya sebagai Menteri Besar Kedah di Wisma Darul Aman di sini tepat pukul 9 pagi.

Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Kedah yang baru di hadapan empat anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Kedah yang baru di hadapan empat anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

Mukhriz, 49, yang juga anggota dewan undangan negeri Ayer Hitam menggantikan Datuk Seri Azizan Abdul Razak (Pas) sebagai menteri besar setelah Barisan Nasional (BN) berjaya menawan semula Kedah dengan memenangi 21 kerusi daripada 36 kerusi Dun.

Ketibaan beliau di Wisma Darul Aman berpakaian sut hitam pada pukul 8.45 pagi, disambut Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah (SUK) Datuk Rasli Basir, Setiausaha Sulit  Kanan Menteri Besar Kedah Helmi Yahya dan kakitangan pejabat Menteri Besar.

Mukhriz diberikan taklimat ringkas mengenai Pejabat Menteri Besar oleh SUK  selama 30 minit di tingkat tiga, pejabat baharunya itu.

Ketika berada di pejabatnya, beliau sempat berseloroh: “Sekarang kosong saja atas meja, tengok dua minggu lagi tinggi dengan fail nanti”.

Beliau juga sempat meluangkan masa melawat bilik mesyuarat Dun.

Mukhriz, bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Baharu, memiliki ijazah dalam bidang Pengurusan Perniagaan di Sophia University, Jepun pada 1982 dan bidang International Marketing di Boston Unversity pada 1987.

Pada pilihan raya umum 2008 beliau memenangi kerusi parlimen Jerlun dan pada 2009 dilantik sebagai timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri.

Pada  awal 2011, Mukhriz dilantik sebagai timbalan pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah dan timbalan pengerusi BN Kedah.

Pada PRU13 Ahad lalu, Mukhriz  memenangi kerusi Dun Ayer Hitam setelah menewaskan calon Abd Ghani Ahmad daripada Pas dengan majoriti 2,446 undi.- Bernama

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.