MPN: Anwar sudah tidak penting lagi

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR – ‘Anwar sudah tidak penting lagi’, demikian reaksi Timbalan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Prof Dr Jayum Jawan ketika ditanya soal keperluan PKR mencari pengganti Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, kepimpinan baru yang muncul dalam ketiga-tiga parti komponen PR boleh memastikan gabungan itu terus maju ke depan.

“Tak perlu (cari pengganti). Anwar tidak penting. Anwar ‘is no longer important’. Suatu ketika Anwar itu penting…semacam pengikat. Tapi saya rasa sekarang ini Anwar tak penting.

“Sama ada Anwar sudah tidak ada nanti atau dipenjarakan, saya rasa PR akan terus kehadapan,” katanya ketika ditemui pada Persidangan MPN Dilema Negara : Isu dan Cabaran Pekerja Asing Di Malaysia, di sini, hari ini.

Menurutnya, kepimpinan yang sudah senja termasuk Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bakal pupus.

“Kita akan melihat bagaimana pemimpin-pemimpin baru akan muncul daripada PKR, Pas dan DAP.

“Sekarang ini orang tua sudah tidak begitu penting. Kalau dalam bahasa lain, dah masuk zaman ‘twilight’…dah nak pupus dah,” katanya.

Katanya, pemimpin-pemimpin muda seperti Zairil Khir Johari atau Gobind Singh Deo walaupun belum cukup mantap bakal memimpin parti itu pada masa akan datang.

“Yang penting Guan Eng dan sekutunya. Mungkin Zairil, Gobind.  Tapi Gobind belum mantap lagi. Daripada Pas, (pemimpin) yang Islam tapi orang yang boleh berunding, berpandangan jauh. Kalau nak pegang Putrajaya, kenalah berpandangan jauh. Tak boleh fokus pada Melayu saja.

“Saya fikir, Melayu baru dalam Pas itu tadi berfikiran lebih terbuka…mereka akan melihat gambaran yang lebih luas. Sekarang ini mungkin ia masih jaga kata-kata itu, takut menyinggung perasaan fatwa (majlis fatwa). Baguslah itu, maknanya dia hormat kepada budaya,” katanya.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.