Mayat dalam tong disimen

image (4)SEREMBAN – Mayat seorang ahli perniagaan ditemui dalam sebuah tong plastik yang telah disimen di tepi jalan dekat Bukit Pelanduk, Lukut, Port Dickson di sini, petang kelmarin.

Mangsa yang dilaporkan hilang di Cheras kira-kira tiga bulan lalu, dipercayai dibunuh di tempat lain sebelum dibawa ke kawasan berkenaan sebagai cara menghilangkan bukti.

Bagaimanapun, tindakan itu gagal apabila polis berjaya menahan enam suspek termasuk seorang wanita warga Thailand di Lembah Klang, kelmarin.

Jurucakap polis berkata, penemuan itu berdasarkan petunjuk dua daripada suspek terlibat yang mengaku membunuh ahli perniagaan itu, sebelum menunjukkan lokasi mayat disembunyikan kepada polis.

Menurutnya, tong setinggi kira-kira 1.2 meter itu kemudian dibawa ke Hospital Tuanku Ja’afar, di sini sebelum anggota bomba dipanggil semalam, bagi membantu mengeluarkan mayat yang sudah disimen.

Jentolak digunakan untuk mengangkat tong berisi simen mayat ahli perniagaan, petang kelmarin.

Jentolak digunakan untuk mengangkat tong berisi simen mayat ahli perniagaan, petang kelmarin.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sembilan, Norazam Khamis berkata, tujuh anggota bersama seorang ketua pasukan mengambil masa kira-kira 45 minit mengeluarkan mayat berkenaan.

“Peralatan yang digunakan adalah peralatan pemecah simen atau kayu yang dikenali sebagai ‘Paratec’ untuk membantu mengeluarkan mayat berkenaan,” katanya di sini, semalam.

Sementara itu, anak sulung mangsa yang enggan dikenali berkata, keluarganya menerima panggilan telefon daripada polis, lewat malam kelmarin, meminta mereka datang ke bilik mayat Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) bagi proses pengecaman mayat.

Bagaimanapun, katanya, mereka gagal mengecam berikutan mayat sudah reput dan berlumuran simen.

“Saya tidak boleh cam muka itu sebab tidak dapat dilihat. Seluruh badan dan muka penuh dengan simen,” katanya ketika ditemui, semalam.

Sementara itu, di SHAH ALAM, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa, berkata, penemuan mayat di Bukit Pelanduk, Port Dickson itu adalah hasil penahanan enam orang individu di sekitar Kuala
Lumpur dan Selangor.

Menurutnya, kesemua mereka ditahan dalam tiga serbuan berbeza pada Selasa dan kelmarin.

Katanya, pihaknya masih siasat motif sebenar pembunuhan dan kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.