Maktab Mahmud jadi SABK

JERLUN – Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah sudah memperkenan cadangan mendaftarkan Maktab Mahmud sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK), kata Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Mukhriz Tun Dr Mahathir

Mukhriz Tun Dr Mahathir

Beliau berkata, sehubungan itu 10 daripada 12 Maktab Mahmud di seluruh negeri yang sebelum ini dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan negeri akan didaftarkan sebagai SABK dan menerima bantuan daripada kerajaan pusat.

Katanya pendaftaran sebagai SABK adalah sesuatu yang dinantikan sekolah tersebut kerana dengan bantuan itu, ia dapat menambah baik prasarana dan juga menjaga kebajikan warga guru dan pelajar.

“Ini langsung tidak bermaksud kita (kerajaan negeri) akan hilang penguasaan terhadap sekolah ini sebaliknya akan tetap menguruskan setiap perkara berkaitan Maktab Mahmud khususnya 10 yang disebutkan tadi, cuma sebagai SABK sekolah ini dapat bantuan khususnya kewangan daripada kerajaan pusat melalui Kementerian Pendidikan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada program sambutan Maulidur Rasul Kemas Kubang Pasu yang dihadiri lebih 1,000 peserta di Alor Biak, dekat sini hari ini.

Mukhriz berkata, berkata dua lagi Maktab Mahmud iaitu di Alor Setar dan Yan yang tidak masuk dalam cadangan berkenaan akan terus dibiayai kerajaan negeri.

“Nama (Maktab Mahmud) juga akan dikekalkan, semua sama saja, cuma pembiayaan di bawah Kementerian Pendidikan. Kerajaan negeri memang mempunyai peruntukan untuk Maktab Mahmud, tapi apabila ada 12 sekolah, peruntukan itu terpaksa diagihkan,” katanya.

Beliau berkata, dengan pendaftaran Maktab Mahmud sebagai SABK, kerajaan negeri dapat menjimatkan belanja dalam jumlah yang besar namun tidak menyatakan jumlahnya.  – Bernama

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.