GST bebankan rakyat

image

PARIT BUNTAR – Kehadiran orang ramai dalam Wacana Semasa Isu GST anjuran Dewan Pemuda Pas Parit Buntar di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, di sini adalah isyarat rakyat di Parit Buntar tidak bersetuju dengan perlaksanaan GST yang membebankan mereka terutama yang berpendapatan rendah.

Ketua Penerangan Pas kawasan Parit Buntar, Fakhrurrazi Haji Khalid berkata, sepatutnya pemimpin kerajaan mendengar bantahan rakyat kerana mereka yang menerima kesan akibat cukai  tersebut.

“Mereka yang hadir bukan sahaja mahu mendengar ceramah daripada pemimpin PR, tetapi sebagai sokongan terhadap penentangan GST.

“Rakyat biasa sebagai buruh, petani dan nelayan paling terkesan sekali gus terpaksa menanggung beban dengan cukai baharu ini,” katanya semasa ditemui selepas ceramah berkenaan.

Fakhrurrazi berkata, tidak menjadi masalah jika kerajaan ingin memperkenalkan sesuatu polisi atau dasar baharu asalkan ia dijelaskan dengan jujur dan ikhlas.

“Sebenarnya, kerajaan banyak bermain silap mata dalam pelaksanaan GST dan tidak menceritakan kesan dan implikasinya kepada rakyat.

“Justeru, rakyat di Parit Buntar beruntung kerana mendapat penjelasan tentang GST dan isu yang disembunyikan kerajaan daripada rakyat,” katanya.

Pada program itu turut menampilkan Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.