Gagal larikan peti undi

KOTA BHARU – Kelancaran perjalanan undi di Kelantan dicemari tindakan sekumpulan penyokong parti politik yang cuba melarikan peti undi ketika perjalanan ke pusat penjumlahan di Tumpat, malam kelmarin.

Bagaimanapun, dengan ketangkasan anggota polis, peti undi berkenaan berjaya diselamatkan daripada menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab dalam insiden pada jam 11.30 malam itu.

Kenderaan petugas SPR rosak diserang sekumpulan penyokong parti yang cuba membawa lari peti undi, malam kelmarin.

Kenderaan petugas SPR rosak diserang sekumpulan penyokong parti yang cuba membawa lari peti undi, malam kelmarin.

Ketua Polis negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, rombongan peti undi yang dikawal ketat anggota keselamatan terbabit diserang kumpulan berkenaan tidak jauh dari lokasi yang dituju.

Katanya, serangan itu menyebabkan ketua tempat mengundi dan seorang anggota polis masing-masing berusia 30 tahun mengalami kecederaan.

“Mereka datang menyerang kereta dengan menggunakan objek keras. Mereka begitu agresif dengan memanjat ke atas bumbung kereta dan memecahkan cermin serta merampas kunci.

“Tindakan cekap anggota polis bagaimanapun berjaya menyelamatkan undi-undi terbabit sebelum berkejar dan menyerahkannya ke pusat penjumlahan di Maktab Rendah Sains Mara,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) di sini, semalam.

Menurutnya, pihak polis kini sedang menjalankan siasatan dan giat memburu mereka yang terlibat dalam insiden itu.

“Jika didapati bersalah, mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 341, 427 dan 323 Kanun Keseksaan kerana khianat dan menghalang dengan salah,” katanya.

Jalaluddin berkata, sepajang hari undi kelmarin, polis menerima 88 laporan membabitkan pelbagai kesalahan dan 44 daripadanya laporan berkaitan dakwat kekal.

“Pengundi yang keluar membuang undi kemudian mencuci tangan mereka dan dakwat berkenaan tanggal. Akibat itu, mereka membuat laporan.

“Terdapat juga laporan kebakaran kecil di pos parti di Pengkalan Chepa, pada jam 3 pagi kelmarin. Kami percayai ia perbuatan khianat budak-budak nakal. Pun begitu, polis sedang menjalankan siasatan ke atas semua laporan yang diterima,” katanya.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.