Dr. M: Saya Akan Menemui Tuhan Tak Lama Lagi, Saya Terima Apa Saja Hukuman Allah

mahathir-solat.-tahyat

1. Saya tahu tulisan saya ini tidak akan dibaca oleh orang yang menghukum saya sebagai anti-hadis. Orang lain juga akan dilarang membaca tulisan ini. Mereka yang menghukum saya takut kalau-kalau hukuman mereka dipersoal. Mereka hendak segala-gala yang diperkatakan oleh mereka diterima bulat-bulat sebagai fatwa yang wajib diterima seperti firman Allah s.w.t. dalam Al-Quran.

2. Orang yang benar, berani. Orang yang takut, takut kerana salah atau mungkin didapati salah.

3. Memberi label dan mengecap orang apabila kita tidak bersetuju dengannya memanglah satu cara orang yang tidak sanggup berhujah. Terima sahajalah apa yang didakwa oleh mereka tanpa berfikir. Jangan guna akal fikiran yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. kerana ini kononnya dilarang oleh agama Islam.

4. Saya sekarang dilabel, iaitu diberi gelaran atau dicap anti-hadis kerana kononnya saya sudah jadi penyokong Kassim Ahmad yang telah diberi gelaran yang sama.

5. Saya juga diberitahu bahawa sebagai seorang yang tidak tahu bahasa Arab maka saya tidak berhak bercakap berkenaan agama Islam.

Baca : Keputusan SPM Artis Malaysia

Baca : MH370: Dr. Mahathir Rasa ‘Amat Aneh’

6. Hari ini kita lihat ummat Islam berpecah, bermusuh sesama mereka, berperang dan membuat kerja orang Yahudi dan Nasrani. Siapakah yang membawa malapetaka ini kepada orang Islam dan Negara-negara mereka. Bukankah mereka fasih dalam bahasa Arab bahkan penasihat dan pemimpin mereka terpelajar dengan dalamnya ajaran Islam dalam Al-Quran dan hadis Nabi. Saya sendiri sering mendengar mereka dari kedua-dua belah, mengeluarkan ayat Quran dan hadis bagi menghalalkan perbuatan mereka.

7. Ya, saya tak tahu bahasa Arab. Justeru itu saya terpaksa terima apa sahaja yang diajar kepada saya dalam bahasa Melayu sebagai ajaran Islam. Apakah kerana saya menerima Islam dalam bahasa Melayu maka ia bukan Islam. Apakah saya tidak Islam. Apakah lafaz dua kalimah syahadat oleh saya tidak boleh diterima.

8. Selain dari khatam Quran semasa umur belasan tahun, saya baca terjemahan Quran dalam bahasa Melayu dan Inggeris. Ya, memang terjemahan Quran bukan Quran. Tetapi bolehkah kita kata terjemahan ajaran Islam yang diajar kepada kita dalam bahasa Melayu bukan Islam? Jika apa yang disampaikan dlam bahasa Melayu berkenaan agama Islam bukan Islam, majoriti orang Melayu bukanlah Islam.

9. Saya dan rakan-rakan saya pernah dihukum kafir kerana sebagai ahli parti tertentu telah bekerjasama dengan orang kafir. Tidak ada siapa yang fasih berbahasa Arab dan mendalami ajaran Islam yang mempertahankan saya apabila dituduh kafir. Mungkin sebabnya ialah mereka bersetuju saya kafir.

dr mahathir solat

10. Kemudian orang yang mengkafirkan saya bekerjasama dan berpeluk-peluk dengan orang kafir. Tetapi tidak ada orang yang mendalami agama Islam yang fasih berbahasa Arab mendakwa mereka ini kafir. Saya tertanya-tanya apakah kelebihan mereka? Apakah mereka maksum?

11. Orang yang fasih berbahasa Arab dan mengenal diri sendiri sebagai ulama Islam dan mursyid telah berkata ia sanggup bekerjasama dengan syaitan jika syaitan menyokongnya. Orang yang fasih berbahasa Arab dan tahu larangan dalam Al-Quran terhadap bekerjasama dengan syaitan, tidak membuat tuduhan apa-apa, jauh sekali dari memberi apa-apa label kepadanya. Kenapa?

12. Bukan sahaja orang Arab yang fasih bahasa Arab yang berpecah dan bermusuh sesama Islam, tetapi di Malaysia juga perpecahan berlaku apabila orang yang digelar ulama dan fasih dalam bahasa Arab memisahkan diri dan memecahkan perpaduan orang Islam kerana tidak dapat tempat di dunia, tidak dipilih jadi Yang Berhormat. Sehingga sekarang perpecahan ini berlaku. Maka lemahlah orang Islam dan terpaksalah mereka mengemis untuk mendapat sokongan orang bukan Islam. Maka berpeluk-peluklah mereka. Tidak ada ulama yang berkecuali yang mendesak supaya semua orang Islam bersatupadu dan bersaudara semula.

Baca : #MH370: Landasan Diego Garcia antara ditemui dalam simulator Kapten Zaharie

Baca : AWAS! MEPS digodam? Ramai jadi mangsa duit ditelan Mesin ATM!

13. Orang yang sama juga mendakwa bahawa Allah s.w.t. mencarut. Tiada siapa dari orang yang fasih berbahasa Arab dan tahu secara mendalam ajaran Islam yang menyangkal dakwaan ini. Mungkin ada hadis yang berkata demikian. Saya belum jumpa. Sila tunjuk kepada saya hadis yang berkata Tuhan mencarut.

14. Dalam ajaran Islam, ada yang wajib dan ada yang sunnat. Kita diberitahu yang sunnat boleh kita terima dan tunaikan tetapi tidaklah kita bersalah jika kita tidak tunaikan. Tetapi ada gesaan bahawa yang sunnat itu wajib dan mesti diterima dan diamalkan walaupun bercanggah dengan firman Tuhan dalam Al-Quran.
15. Hadis adalah sunnah Nabi. Saya ingin tahu samada hadis wajib dan mesti diterima. Betulkan saya.

16. Apa pula dengan orang yang utamakan hadis dari firman Allah s.w.t. yang terdapat dalam Al-Quran yang kita terima sebagai wahyu dari Allah s.w.t. Berkenaan dengan zina, apakah hukum yang terdapat dalam Al-Quran. Dan apakah yang terdapat dalam hadis. Yang manakah lebih utama, wahyu dan firman Allah s.w.t. atau hadis yang diriwayatkan oleh beberapa keturunan manusia biasa, yang dikaji, disah atau ditolak oleh pakar hadis yang juga manusia biasa 200 tahun kemudian. Salahkah jika kita pilih Al-Quran yang jelas dan satu yang tidak berbeza-beza dan oleh itu tidak merejam dan menembak mati dengan mesingun perempuan yang dituduh berzina.

17. Bukankah Allah s.w.t. telah berpesan berpuluh kali bahawa “apabila kamu hukum, hukumlah dengan adil”. Allah s.w.t. juga sebut sebagai tidak suka akan kezaliman.

18. Apakah melabel iaitu menghukum seseorang selepas membaca akhbar atau mendengar lapuran T.V. mencerminkan keadilan yang dituntut dalam Islam. Apakah tanpa memberi peluang kepada yang tertuduh untuk mempertahankan diri, adil di sisi agama Islam. Apakah tanpa membincang dan membahas oleh badan yang dipertanggungjawabkan seperti mahkamah, yang terdiri dari orang yang tidak berkepentingan, adalah cara Islam mengadil.

19. Kita lihat akan betapa buruknya keadaan umat Islam sekarang. Apakah ini kerana sudah ditakdirkan bahawa orang Islam akan ditindas dan agama Islam dihina.

20. Tidakkah Allah s.w.t. berfirman dalam Al-Quran bahawa Allah tidak akan menukar nasib sesiapa jika ia tidak berusaha menukar nasibnya sendiri.

21. Jika kita ingin menukar nasib dan kita berusaha sehingga terselamat diri kita, bolehkah kita kata ini bukan takdir, atau ini bertentangan dengan kehendak Allah s.w.t.

22. Kita tahu adanya hadis yang sahih dan yang lemah Apabila hadis berbeza atau bertentangan dengan firman Allah s.w.t. dalam Al-Quran, yang mana satukah yang kita harus terima? Jika kita pegang kepada Al-Quran, apakah ini salah.

23. Apakah kita wajib terima apa saja yang disampaikan oleh orang yang berbahasa Arab yang mempelajari agama walaupun jelas bertentangan dengan ajaran Islam dalam Al-Quran dan hadis. Apakah kita mesti iktiraf siapa sahaja yang mendakwa dirinya sebagai ulama. Apakah semua ahli persatuan ulama benar-benar ulama.

24. Amatlah merbahaya dan mengelirukan apabila sesiapa sahaja, hanya kerana fasih dalam bahasa Arab dan mendapat ijazah sarjana dalam bidang agama Islam, diberi gelaran ulama.

25. Perpecahan umat Islam kepada berbagai mazhab adalah disebabkan oleh orang seperti ini. Pengikut mereka turun temurun bermusuh dan membunuh. Tidak ada toleransi di kalangan mereka sedangkan Al-Quran tidak suruh kita bermusuh walaupun dengan penganut agama lain, melainkan mereka bermusuh dengan kita. Kepada mereka agama mereka. Lemahnya umat Islam dan terhinanya agama Islam ialah kerana ajaran mereka yang tidak boleh ditegur, yang tuntut kesetiaan yang tidak berbelah-bahagi hanya kepada mereka.

26. Saya tahu bahawa jawapan kepada tulisan saya ini ialah saya anti-hadis, anti Al-Quran bahkan kafir.

27. Saya tidak lama lagi akan pergi menemui Tuhan saya, Allah s.w.t. Saya akan diadili oleh Kadzi Rabbul Jalil. Saya tidak tahu apakah akan disahkan segala tuduhan terhadap saya atau tidak. Tetapi yang saya tahu dan yakin ialah pengadilan oleh Allah s.w.t. tetap adil. Dan saya terima apa sahaja hukum yang dijatuhkan ke atas saya. – chedet.cc

Komen

comments

8 Comments

 1. asiah

  09/03/2014 at 1:01 pm

  Assalamualaikum doctor,
  Saya setuju al quran sememangnnye panduan utama kita sebagai seorang muslim . Hadis ini seperti pelengkapnya , pasangan nya. Allah itu halus bahasa nya . Jadi , x semua terjemahan blh dikatakan salah atau betul . Org2 alim atau perawi hadis yg dkt dgn nabi muhammad saw lebih arif berbanding kita yg jauh zaman nya . Saya juga sebelum berfikir sedemikian . Tetapi memikirkan ramai lagi ahli ahli nya yg dlm bidangnya, kita kena akur juga kepada hadis yg sahih . Seperti bukhari dan muslim . Pada akhir zaman , umatku akan terbahagi kepada beberapa golongan .golongan yg terselamat adalah golongan yg berpegang kpd al quran dan sunnah ku . Pesanan nabi .

  Tapi kita juga perlu pandai untuk memilih jika ada hadis yg daif dan x kuat serta diragui perawi nya . Untuk pandai memilih , kita perlu mendalami ilmu hadis itu sendiri .

  Juga dlm mendalami ilmu hadis , mungkin kita akn merasakan kita sudah menjadi ahli nya tetapi Allah melarang sama sekali kita mengkafirkan org lain apatah lg org yg masih menyebut kalimah syahadah. Seperti pihak yg telah menuduh doctor . Moga Allah ampuni dosa2 kita yg mungkin disengajakan atau tidak .Allah Maha Adil dan Mengetahui . Wallahualam .

 2. Lan

  10/03/2014 at 11:51 am

  Tun belajar agama dengan siapa.?

 3. m nasir

  11/03/2014 at 1:36 am

  Semoga Allah memberi hidayah kepada Tun.. dan sebelum terpejam mata.. dan saki baki nyawa yang tinggal itu.. Tun dan juga kita semua sempat untuk bertaubat.. Sebelum Rasulullah SAW wafat.. baginda berwasiat.. “tidak aku tinggalkan kepada kalian melainkan Al Quran dan Sunnah Ku..”….

 4. hilmi

  12/03/2014 at 1:51 am

  Islam tidaklah sekejam yang disangka…Allah memelihara AlQuran dan hadis hadis sahih kerana ditinggalkan AlQuran dan Sunnah sebagai pegangan. Akhirnya kita sendiri yang menakut nakutkan bukan saja orang kafir tetapi orang Islam yang kurang ilmunya ..Islam sendiri tidak sekejam itu dengan menghalakan mesingun dan tembakan ke atas orang yang berzina. Saya tidak ada ilmu, tetapi ada baiknya kita menyuruh ahli keluarga kita menutup aurat sebelum akhirnya kita ditutup dengan kain kapan,kerana dengan menutup aurat boleh memberi ikutan yang baik kepada masyarakat. Muzakarah,mesyuarat dan mengumpul ahli agama yang berilmu dapat memberi pencerahan kepada isu yang timbul. Pendapat kita adakala nampak logik tetapi tidak semestinya seiring dengan kehendak Islam.Jika kita berpengaruh janganlah kita mati dalam keadaan meninggalkan persilisihan ke arah generasi akan datang…

 5. mazian

  16/03/2014 at 9:02 pm

  Tidak mengapa Tun Mahathir, biarlah mereka nak menghakimi Tun. Hakikatnya, hanya Allah SWT sahaja yang berhak menghakimi kita semua. Saya mengagumi kepintaran Tun Mahathir dan keperibadian Tun yang sederhana. Tun tegas dalam lembut. Wajah Tun ,menyejukkan dan menenangkan. Tun tidak pernah mengeluarkan kata-kata kesat walaupun pihak lawan mengata macam2 pada Tun. Ulama politik lain pun tidak seperti Tun, mereka suka menghukum, mengata, mencaci maki, dan mencarut. Pelikkan. Sebabtu, saya tidak pernah terpikat dengan keperibadian mereka. Sekadar luahan hati saya.

  • eddie

   20/04/2014 at 6:22 pm

   i like mazian statement-Hakikatnya hanya Allah saja yang lebih mengetahui dan berhak menghakimi & mengadili.

 6. dato zainol

  01/05/2014 at 12:12 am

  Saya bersimpati pada Tun.Nasihat saya Tun baca semula kitab Mustika Hadith v2 yang Tun sendiri beri kata aluan. Baca juga v1.Sekian

 7. Abu Abdur Rahman

  11/01/2017 at 2:57 pm

  Semoga Allah memberi kesabaran dan keampunan atas segala dosa dosa kita yang lalu, kini dan akan datang. Semoga Allah himpun kita dalam golongan para Auliya dan solihin. Amin Ya Rabbal Alamin. Semoga amal ibadah Tun yang lalu dan akan datang diterima dan diampunkan Allah Ta’ala. Amin Ya Rabbal Alamin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.