Cara jutawan kahwin

PENGANTIN lelaki yang bermurah hati bersama isteri barunya. Gambar kanan, rakan pengantin memberi angpau kepada orang ramai.

PENGANTIN lelaki yang bermurah hati bersama isteri barunya. Gambar kanan, rakan pengantin memberi angpau kepada orang ramai.

Dongguan (China): Seorang jutawan muda bertindak menentang amalan tradisi apabila mengagihkan angpau berjumlah lebih 1.5 juta yuan (RM835,000) kepada orang ramai ketika majlis perkahwinan besar-besaran mereka.

Pasangan pengantin berusia pertengahan 20 tahun itu mengupah sukarelawan untuk menyerahkan bungkusan merah itu kepada orang ramai yang berbaris di tepi jalan untuk menyaksikan konvoi kereta super yang membawa mereka ke lokasi majlis perkahwinan.

Sudah menjadi tradisi masyarakat China memberikan angpau kepada pasangan pengantin, bukan sebaliknya.

Menurut laporan, pengantin lelaki itu ialah Chen Jun Liang, pemilik dan pengurus sebuah syarikat Internet di Dongguan. Dia berasal dari Hunan dan memulakan perniagaan setahun lalu.

“Saya baru memulakan perniagaan dan mencapai keuntungan besar. Saya mahu orang ramai turut menikmati keuntungan saya supaya ia membawa nasib yang baik kepada saya, isteri dan anak pada masa depan,” kata Chen.-Agensi

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.