Bukan Saya Tidak Peduli Tentang Anwar – Obama

Obama5-565x376PUTRAJAYA – Tidak mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan bermaksud beliau tidak mengambil berat mengenai isu reformasi yang diperjuangkan pemimpin pembangkang itu, demikian menurut Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama.

“Hakikat saya tidak bertemu dengan Anwar bukanlah bermaksud tidak peduli.

Malah ada banyak pihak lagi yang saya tidak temui. Ia juga bukan bermasud saya tidak prihatin terhadap mereka,” katanya.

Menurut Obama, isu mengenai kebebasan media, hak asasi manusia, kebebasan awam sentiasa menjadi agendanya ketika mengadakan pertemuan dengan pemimpin luar.

Obama berkata demikian bagi menjawab soalan Major Garrett dari CBS News, yang bertanya mengapa beliau tidak bercakap mengenai hak asasi manusia, hubungan antara kaum, akauntabiliti politik dan kebebasan bersuara yang menurut Garrett merupakan isu yang releven di Malaysia.

“Saya fikir apabila anda berkata bahawa semua isu berkenaan ‘perlu dimenangi’ di Malaysia, ia mungkin kesimpulan mengenai apa yang berlaku namun ia tidak sepenuhnya menggambarkan kemajuan yang yang dilakukan Perdana Menteri (Datuk Seri) Najib (Tun Razak).

“Dan saya fikir, Perdana Menteri merupakan yang pertama mengetahui bahawa masih terdapat perkara yang perlu diselesaikan di Malaysia,” kata Obama sambil menambah bahawa Najib merupakan pemimpin yang komited. – mStar Online

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.