Bayi lemas dalam buai

image

PAKA – Seorang bayi berusia lima bulan, Hanan Marsya Adwa meninggal dunia dipercayai lemas ketika tidur di dalam buai di rumahnya, di sebuah kawasan perumahan di sini, semalam.

Bayi malang itu dipercayai gagal memusingkan badan ketika meniarap di dalam buai menyebabkannya lemas.

Bapanya yang enggan dikenali berkata, memang menjadi rutin harian, anak bongsu daripada empat beradik itu tidur di dalam buai pada setiap malam.

Menurutnya, bayi itu juga biasa tidur dalam keadaan tertiarap dan memalingkan wajahnya ke sebelah tepi bagi keselesaan bernafas.

“Seperti biasa, anak saya akan masuk tidur dalam lingkungan jam 10 malam, begitu juga malam tadi. Sebelum tidur isteri saya akan susukan dan kemudian barulah diletakkan ke dalam buai di dalam bilik.

“Malam tadi dia tidur seperti biasa dan saya juga akan menjenguknya sebelum tidur. Ketika menjenguknya di dalam buai malam tadi, saya dapati anak saya dalam keadaan tertiarap dan mukanya tersembam ke bawah.

Dia kemudian terus mengangkat anaknya itu dan cuba mengejutkannya tetapi tiada respons.

“Saya membuat bantuan pernafasan (CPR) tetapi turut gagal mengejutkannya menyebabkan saya bergegas ke Klinik Kesihatan Paka untuk bantuan.

“Selepas itu dia dikejarkan ke Hospital Dungun dan kira-kira jam 12.30 malam, doktor memberitahu anak saya sudah meninggal dunia,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Kata bapa yang berusia 33 tahun itu, bayinya itu kelihatan sangat ceria sejak kebelakangan ini tetapi mereka sekeluarga tidak sangka akan kehilangannya buat selama-lamanya.

“Saya tidak sangka perkara ini akan berlaku kerana sudah kebiasaannya dia tidur dalam buai, bahkan tiga lagi anak lain memang tidur di dalam buai ketika bayi.

“Isteri saya sekarang masih dalam keadaan terkejut dan trauma di atas kejadian yang berlaku.

“Jenazah akan dikebumikan di Kota Bharu, Kelantan iaitu kampung halaman isteri saya,” katanya.

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.