Pengguna ‘Naik Angin’ Topup Ada GST, Peruncit Serik Nak Jual

RtcpJ5e

Akibat penambahan caj Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada pembelian kad tambah nilai prabayar, ramai peruncit mengeluh dan rela untuk tidak menjualnya kepada pengguna kerana terpaksa bertikam lidah bagi menerangkan isu sebenar.

Bukan itu sahaja, tindakan tersebut juga diliht rasional bagi mengelakkan mereka dari menanggung kerugian.

Rata-rata pekedai yang menjual kad prabayar tidak layak mendaftar bagi mengenakan GST kerana perolehan keuntungan yang tidak mencecah RM500,000 setahun seperti yang termaktub dalam syarat.

Namun demikian, mereka terpaksa berhadapan dengan tambahan enam peratus GST dari pihak pengedar sendiri andai ingin menjualnya.

Memetik kenyataan salah seorang peruncit, Shamsuddin Moidutty, seperti yang disiarkan portal Malaysiakini, “Kita peniaga kecil tidak daftar GST, (kita) tak boleh kenakan GST kepada pelanggan, tapi barang yang kita ambil (dari pengedar) kena GST.”

resit-topup-celcom-600x360

Tambahnya lagi, dia terpaksa berhadapan dengan kerenah pelanggan yang merungut kerana penambahan enam peratus dari nilai kad prabayar yang dibeli.

Menurut seorang lagi peniaga, Amin Mohd Saman, dia hanya memperolehi keuntungan satu peratus dari jualan kad prabayar bernilai RM10 semasa GST belum dikuatkuasakan.

“Kalau dah kena GST, saya tanggung cukai orang dan jual kad prabayar ini tidak ada untung langsung.

“Kalau pelanggan tidak beli kad prabayar pun saya tidak rugi, saya malas hendak bergaduh dengan pelanggan jadi saya suruh saja beli di kedai serbaneka.”

Namun demikian, untuk menarik pelanggan ke kedainya, penjualan kad prabayar terpaksa diteruskan.

“Untung memang tidak ada, saya jual kad lama yang saya beli sebelum GST. Tak tahu stok tahan sampai bila…

“Biasanya kalau pelanggan datang beli kad prabayar, mereka akan beli barang lain juga jadi kad prabayar ini macam pelaris kedai saja.”

– MYNEWSHUB.CC

Astro Awani – Telco Beri 6%Tambahan Perkhidmatan & Kekal GST

Komen

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.